fbpx

Dušan Dimitrijević

“Zašto ti trčiš?” – Pitanje je na koje svaki trkač vrlo često nailazi i koje muči sve one koji ne mogu da shvate da neko navlači na sebe treći sloj opreme za trčanje, jer je napolju ledenih -15, i oštri vetar prodire do kostiju.

“Zato što ne mogu da letim” – bio bi moj odgovor na to pitanje. Eto, da budem iskren, da mogu da letim, verovatno bih se posvetio toj disciplini. Ali, kako nam evolucija i anatomija nisu bili naklonjeni (ili, za vernike: Bog nas nije za sve stvorio, izgleda), hajde da iskoristimo ovo što imamo. A imamo mnogo! Čovek je stvoren da se kreće, putuje, upoznaje nove ljude, stičući tako nova iskustva i nova znanja. A trčanje je idealno za sve to, jer osim tih stvari, i očiglednog zdravstvenog i fizičkog napretka, trkač neprimetno razvija i mnoge druge životne veštine: snaga duha i karaktera, odlučnost, upornost, hrabrost, radnu naviku (disciplinu), raspolaganje vremenom (pravi planove)… Ne treba zaboraviti ni hormon sreće, koji se luči prilikom bolnih fizičkih aktivnosti. Ne kažu džabe da ljubav boli, hehe. Da malo modifikujem izjavu jednog velikana: “Ako je trčanje droga, onda sam ja narkoman” 🙂

I eto, tako i ja ponovo stavljam opremu za trčanje u ranac, bilo da je +30 napolju, bilo da padala kiša, sneg ili grad, i idem da sa mojim drugarima iz kluba odradim još jedan vrhunski trening, jer znam da će sa njima to sve biti mnogo lakše. Kada počneš da radiš stvari za koje ti nije neophodna specijalna motivacija, tada znaš da radiš ono što voliš. I možda nikada neću moći da letim, ali sve dok trčim osećam da sam malo bliži tome.

TRČI SA NAMA!

15. septembra 2020. počinje RunOUT project –  tvoja šansa da uđeš u svet trčanja sa nama. Učini nešto najbolje za sebe – treniraj napolju sa stručnim trenerima i pozitivnom ekipom.

facebook
instagram
phone