Grupe

5k PROJECT – NOVI TRKAČI

Prvi cilj ovih ljudi, koji su novi u svetu rekreativnog trčanja, je da steknu navike, vežbama pripreme telo za trčanja, i istrče prvih 1, 5, 8km a zatim i 10km u cugu, bez pauze. Nakon što ostvare ovaj cilj, kao sledeći cilj obično biraju pripreme za polumaraton. Ova grupa je odličan način da se uđe u svet trčanja zbog čega se tokom ovog programa organizuju i brojna praktična predavanja na trkačke teme (oprema za trčanje, principi pravilne ishrane, tehnike i važnost istezanja, satovi za trčanje, disanje).

 

DOK NOVE TRKAČE POTPUNE POČETNIKE PRIMAMO SAMO PAR PUTA GODIŠNJE, svi koji već trče mogu da se priključe nekoj od naših postojećih grupa. Sve naredne grupe treniraju tokom cele godine – bez pauze.

 

ANTSITRES GRUPA

Antistres grupa je kao novina je počela sa radom u junu 2020. godine. Treninzi ove grupe traju 60 minuta, 5-10 minuta uzima zagrevanje na početku i istezanje na kraju. A ostatak vremena se ravnomerno deli na vežbe i trčanje. Trkači ove grupe rade vežbe svaki trening, a dužine koje trče ne prelaze 5-7km najviše tokom jednog treninga. Ovo je odlična grupa za povratak trčanju jer u svakom trenutku prima nove članove, a uvek se tu nađe i neko ko se oporavlja od povrede. Ova grupa uživa u trčanju, trči zbog zdravlja, dobrog osećaja i druženja, ne opterećuje se GPS satom i ostvarenim vremenom.

BELA GRUPA

Bela grupa može da se opiše i kao napredni početnici. Imaju razvijene navike. Rade na brzini i polako podižu obim trčanja. Još uvek su relativno novi u trčanju, tako da je ključno dobro im dozirati nedeljnu kilometražu. Postepeno počinju da kupuju GPS satove za trčanje, da prave treninge na satu i uče da čitaju metrike (naši trkači imaju 10% popusta na Garmin satove, pogledaj popuste kod partnera ovde). Ovo je grupa koja se sprema za dužine od 10 do 21.1km.

ŽUTA GRUPA

Žutu grupu većinom čine trkači koji iza sebe imaju neku trku od 10km, jedan polumaraton, ili treniraju sa nama već neko vreme pa će u uskoro istrčati svoj prvi polumaraton. Ukoliko si istrčao polumaraton u vremenu od preko 2h 10min ovo će biti tvoja grupa. Ovde se dosta radi na snazi, popravljanju tehnike i povećanju prosečne brzine.

PLAVA GRUPA

Plavu grupu popunjavaju trkači koji polumaraton završavaju u vremenu od 1h 50min do 2h. Trkači plave grupe iza sebe imaju više polumaratona i drugih trka različitih dužina. Ovo je grupa između srednje i napredne, iako nije takmičarska dešavalo se više puta da završe na postolju. Nakon što se dodatno ubrzaju, neki od ovih trkača na kraju sezone prelaze u bržu grupu – crvenu. Ili definišu sebi cilj da ostvare novi lični rekord na 5, 7, 10km.

CRVENA GRUPA

Crvena grupa okuplja napredne trkače i ima najveći nedeljni obim kilometara. Deo ovih trkača na trkama pikira postolje. Ukoliko polumaraton završavaš u vremenu 1:30-1:45 za žene i 1:20-1:40 za muškarce – ovo će biti tvoja grupa.  Treninzi su prilično intenzivni, ali se posebna pažnja posvećuje oporavku koji je jednako bitan. Za GPS sat možemo reći da je obavezan za ovu grupu. U delu sezone kada gradimo bazu, ovi trkači imaju treninge dužine i po 25km, kao deo procesa priprema polumaratona.

KAKO IZGLEDA AKO ŽELIŠ DA SE PRIKLJUČIŠ NEKOJ OD OVIH GRUPA? 

Dođeš na upis novih novih trkača. Na testu na prvom treningu ustanovimo da si za neku jaču grupu. Već od narednog treninga treniraš sa jačom grupom koja ti više odgovara, a članarina ti važi jednako.